24/09/2021

Έκθεση “Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά”

Την Παρασκευή 24/9/2021 ολιγομελής Ομάδα Φίλων, λόγω covid-19, επισκεφθήκαμε την επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία» στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Ξεναγηθήκαμε στο ισόγειο καθώς και στον α΄ όροφο στην αίθουσα των Τροπαίων και των Υπασπιστών, από την κ. Ολυμπία Κρούπα λεπτομερώς και με γλαφυρότητα. Στο ισόγειο δεσπόζει το πιστό αντίγραφο της tapisserie, που βρίσκεται αναρτημένο στην αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δάνειο της Γαλλικής Κυβέρνησης για την Επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εν λόγω tapisserie απεικονίζεται η Σχολή των Αθηνών (La Scuola di Atene), από τις διασημότερες νωπογραφίες του σπουδαίου ζωγράφου της αναγέννησης Rafael φιλοτεχνημένο γύρω στο 1510. Στα δεξιά της tapisserie βρίσκονται προθήκες με βιβλία και πίνακες με θέμα «Από την Αρχαιολατρεία στον Φιλελληνισμό» και αριστερά πορτραίτα των αγωνιστών της Επανάστασης (Κωνσταντίνος Κανάρης κ.λπ.) καθώς και προθήκες με προσωπικά τους αντικείμενα (όπλα κ.λπ.). Όλα τα εκθέματα ανήκουν στις συλλογές της Βουλής.

Η έκθεση συνεχίζεται στον α΄ όροφο στην αίθουσα των Τροπαίων και είναι βασισμένη στη γνωστή ζωφόρο της αίθουσας  (έργο σε σχέδια του Βαυαρού ζωγράφου Ludwig Michael von Schwanthaler και εκτέλεση αδελφών Φιλίππου και Γεωργίου Μαργαρίτη), η οποία απεικονίζει την ένδοξη ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα. Πρώτο έκθεμα η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου) με τους συμβολισμούς της, ο Ρήγας είναι ο πρόδρομος της Επανάστασης, ο άνθρωπος που πίστευε ότι ο ξεσηκωμός του λαού θα έλθει παράλληλα με την πνευματική του ανύψωση. Εκτίθεται το έγγραφο με το πρώτο Σύνταγμα της Επαναστατημένης Ελλάδας από την Α΄ Εθνοσυνέλευση (1/1/1822 Επίδαυρος), πίνακες με θέματα από την ίδια εποχή, βιβλία σχετικά καθώς και διάφορα αντικείμενα.

Σε προθήκες παρουσιάζονται πολλά αντικείμενα της εποχής των φιλελληνισμού όπως, επιτραπέζια ρολόγια εξαιρετικής τέχνης, βάζα, πιάτα, όλα με πρόσωπα αγωνιστών ή σκηνές από μάχες, ναυμαχίες, εκτινάξεις τουρκικών πλοίων κ.λπ.

Φθάνοντας στην αίθουσα των Υπασπιστών βλέπουμε τη ζωφόρο με τα πορτραίτα των ανδρών, πρωτεργατών της Επανάστασης. Τα πορτραίτα των γυναικών, που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στον Αγώνα, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους απεικονίζονται μέσα στα βιβλία με τις gravures (χαρακτικά).

Εν κατακλείδι είδαμε και ξεναγηθήκαμε σε μια εξαιρετική έκθεση με θαυμάσια αντικείμενα και ενθύμια της εποχής του Αγώνα, που όλα, όπως ήδη έχει γραφεί, ανήκουν στις πλούσιες συλλογές της Βουλής των Ελλήνων.

Κείμενο & φωτογραφίες Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου