27/10/2021

Έκθεση “Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821” στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση «Η Γυναίκα στην Επανάσταση του 1821» στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη. Η έκθεση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στο ρόλο και τη δράση της γυναίκας κατά την Επανάσταση του 1821, στην οποία οι γυναίκες επήραν ενεργό μέρος. Αυτές ήσαν που συνέβαλαν κατά πολύ στην επιτυχή έκβαση του Απελευθερωτικού Αγώνα, στον οποίο μάλιστα συμμετείχαν εμπράκτως. Ιστορικές μαρτυρίες, απομνημονεύματα και οδοιπορικά ξένων περιηγητών αναφέρονται στην εντυπωσιακή τους συμβολή. Επιπροσθέτως και το φιλελληνικό εικαστικό ρεπερτόριο αναφέρεται στη γυναικεία παρουσία τόσο κατά την Επανάσταση του 1821, όσο και μετά, κατά την εποχή του Νέου Ελληνικού Κράτους.

Η εξαιρετική συλλογή των Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη, αναπτυγμένη και στους 3 ορόφους του Ιδρύματος, παρουσιάζει στα μάτια του επισκέπτη όλο το φάσμα του Αγώνα των Ελλήνων για την απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας. Η γυναικεία μορφή κυριαρχεί σε όλη την έκθεση, σε όλους τους ρόλους, ως μητέρα, ως σύζυγος, ως στυλοβάτης της οικογένειας, ως σύντροφος και ουσιαστικός αρωγός του άνδρα στη μάχη. Αλλά και ως αντικείμενο ηδονής, όταν βρίσκεται στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής, παρά τη θέλησή της. Όλες αυτές οι φάσεις της ζωής απεικονίζονται στους υπέροχους πίνακες κυρίως των Ευρωπαίων φιλελλήνων ζωγράφων, αλλά και στα εντυπωσιακά μπρούτζινα, επίχρυσα επιτραπέζια ρολόγια, καθώς και στα πιάτα και τα διάφορα πορσελάνινα αντικείμενα, όπως ανθοδοχεία, σερβίτσια τσαγιού κηροπήγια κ.λπ.

Οι δυο ομάδες των Φίλων έφυγαν ικανοποιημένοι από ό,τι είδαν, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Θεοχαράκη για την πρωτοβουλία του να παρουσιάσει τον πολυσχιδή ρόλο της γυναίκας σε εκείνες τις ταραγμένες και δύσκολες εποχές, καθώς και τον κ. Τάκη Μαυρωτά και την κ. Άννα Πλέσσα για τις εξαιρετικές ξεναγήσεις που προσέφεραν.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου

Φωτογραφίες Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου και Φάνης Ματσούκας