30/09/2021

Έκθεση “Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η Κληρονομιά της” στο Επιγραφικό Μουσείο

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε, από την προϊσταμένη αρχαιολόγο κ. Έλενα Ζαββού, στην έκθεση «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και η κληρονομιά της μέσα από τις αρχαίες επιγραφές» που φιλοξενεί  το Επιγραφικό Μουσείο.

Στην έκθεση εκτίθενται μερικές από τις σπουδαιότερες αρχαίες επιγραφές που παρέχουν με τον πιο άμεσο τρόπο πληροφορίες για τα γεγονότα πριν την ναυμαχία και για τα αποτελέσματά της.
Κεντρικό έκθεμα το «ψήφισμα του Θεμιστοκλέους» (αντίγραφο του 3ου αιώνα π.Χ.), που περιγράφει το σχέδιο που εισηγήθηκε ο Θεμιστοκλής για την πολεμική προετοιμασία της Αθήνας και την οργάνωση του Ναυτικού.
Την έκταση της καταστροφής της Αθήνας και των ιερών της από τους Πέρσες απεικονίζουν θραύσματα αγαλμάτων. Παρουσιάζεται ένα ομοίωμα τριήρους, βασικού πλοίου της νίκης, παράλληλα με την πεντηκόντορο, επίσης πολεμικό πλοίο.
Άμεση κληρονομιά της Ναυμαχίας είναι οι μνημειώδεις στήλες της Αθηναϊκής Συμμαχίας, όπου αναγράφονται τα ποσά συμμετοχής των πόλεων για την προστασία τους από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή.
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας απετέλεσε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Εξασφάλισε την ελευθερία των ελληνικών πόλεων, εμπέδωσε το Δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας και καθόρισε το δυτικό πολιτισμό.

Σοφία Ματσούκα
Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας