14/10/2021

Έκθεση “Ο Γαλαξίας” του Μίκη Θεοδωράκη στη Μουσική Βιβλιοθήκη “Λίλιαν Βουδούρη” στο Μέγαρο Μουσικής

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου οι Φίλοι επισκεφθήκαμε, στο Μέγαρο Μουσικής , την επετειακή έκθεση «Ο Γαλαξίας» για τα 96 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία φιλοξενεί η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».
Το πολυποίκιλο και πληθωρικό αρχείο του με πάνω από 100.000 φύλλα χειρογράφων, άλμπουμ φωτογραφιών, διακρίσεων και λοιπό υλικό, που καλύπτει 100 μέτρα ραφιών, βρίσκεται από το 1997 στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», που ο ίδιος ο συνθέτης της έχει εμπιστευθεί .
Η επίσκεψη σε αυτή την έκθεση, που συνέπεσε χρονικά και με την απώλειά του, ήταν μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον άνθρωπο πίσω από τις μελωδίες και την ιστορία του τόπου μας.
Η έκθεση έχει 16 θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ζωής του καθώς και του έργου του, όπως τις σπουδές του σε Αθήνα και Παρίσι, τους αγώνες, τις εξορίες του, την αφοσίωσή του στο τραγούδι και στους μεγάλους Έλληνες ποιητές, την πολιτική του διαδρομή, τις μουσικές του συνθέσεις για τον παγκόσμιο κινηματογράφο, την αντιδικτατορική του δράση και την επιστροφή του στη Μεταπολίτευση.
Ξεναγηθήκαμε εξαιρετικά και από τις επιμελήτριες της έκθεσης κυρίες Στεφανία Μεράκου διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, Ερατώ Κουτσουδάκη αρχιτέκτονα-μουσειολόγο και Βάλια Βράκα μουσικολόγο και τις ευχαριστούμε θερμά.
Γιώργος Πισιμίσης