28/09/2021

Έκθεση “Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την έκθεση «Οι Μεγάλες Νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», που εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε από την Αρχαιολόγο και υπεύθυνη της έκθεσης κυρία Ευρυδίκη Λέκα, την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Η έκθεση περιλαμβάνει 105 αρχαία έργα και ένα ομοίωμα Αθηναϊκής τριήρους, που αναδεικνύουν πτυχές του νικηφόρου αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών, αποτελείται δε από οκτώ ενότητες τις οποίες διατρέχει η ιδέα της Νίκης μέσα από εκθέματα της Θεάς Νίκης.

Οι έξι πρώτες ενότητες αναφέρονται σε διαφορετικά επεισόδια των μαχών, παρουσιάζοντας τεκμήρια πολεμικής εξάρτυσης Ελλήνων και Περσών, αφιερώματα των νικητών στα μεγάλα ιερά, θραύσματα αγγείων από την πυρπόληση της Αθήνας και άλλα πολλά.

Στις δύο καταληκτικές ενότητες παρουσιάζεται ο απόηχος των Περσικών πολέμων στην τέχνη και η ιδεολογική τους σημασία.

Οι Περσικοί πόλεμοι αποτελούν σταθμό στην αρχαία Ελληνική Ιστορία αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες προασπίστηκαν την ελευθερία τους με ενότητα και συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας.

Τις δύο ομάδες συνόδευσαν οι κυρίες Σ. Ματσούκα  και Ρ. Τσιμπιροπούλου.

Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας.