15/04/2019

Θεατρική παράσταση “Ο Επιτάφιος του Περικλή” στην Οικία Κατακουζηνού

Τη Δευτέρα 15/4 οι Φίλοι επισκεφθήκαμε την Οικία Κατακουζηνού, όπου η Επιμελήτρια κ. Σοφία Πελοποννησίου μας κάλεσε να παρακολουθήσουμε τη βραβευμένη θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται στο χώρο «Ο Επιτάφιος του Περικλή» (Βραβείο Καρόλου Κούν 2019), σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία Ηωάννας Σπανού.
Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφωνεί στον Κεραμεικό τον Επιτάφιο Λόγο και παραδίδει στις επόμενες γενιές την προσωπική του παρακαταθήκη για το πολίτευμα της Δημοκρατίας.
Η παράσταση χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Η Ηωάννα Σπανού ήταν πραγματικά συγκλονιστική καθώς ερμήνευσε το σπουδαίο αυτό έργο με άποψη, προσήλωση και κυρίως με ευαισθησία .
Η παράσταση αυτή – αλλά και όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί – ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά σαν αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς του.
Μετά το τέλος της παράστασης η φιλόξενη οικοδέσποινα και μέλος των Φίλων κ. Σοφία Πελοποννησίου μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους της θαυμάσιας Οικία Κατακουζηνού.
Τους Φίλους συνόδεψε η Μαρία Μπενία.
(Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης)