12/05/2023 έως 14/05/2023

Τριήμερη εκδρομή στην Κέα (12-14 Μαΐου)

Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε για ένα τριήμερο το όμορφο κυκλαδίτικο νησί της Κέας (Τζιας), από 12-14 Μαΐου 2023. Ξεναγός μας η εξαιρετική αρχαιολόγος και επιμελήτρια του νησιού κ. Μαρία Κουτσουμπού, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων! Πρώτη επίσκεψή μας στην Τζια ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Ειρήνης, από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και εμπορικά κέντρα της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Ο χώρος αυτός βρίσκεται επάνω στη χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης και το όνομά της προέρχεται από το εκκλησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της. Μετά την ενδιαφέρουσα ξενάγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο κατευθυνθήκαμε προς το «Στενό του Λάμπρου Κατσώνη», το οποίο ονομάστηκε έτσι λόγω του επιτυχούς διάπλου του πλοίου του θαλασσομάχου Κατσώνη, ιππότη του ρωσικού στρατού (Τάγμα Αγίου Γεωργίου) το 1790, για να αποφύγει την καταδίωξη των Τούρκων. Κατόπιν επισκεφθήκαμε την Ι.Μ. της Παναγίας της Επισκοπής του 17ου αιώνα, κτισμένη επάνω σε αρχαίο ναό γυναικείας θεότητας. Το βραδάκι περπατήσαμε στην Κορησσία, το κύριο λιμάνι του νησιού.
Την επόμενη ημέρα ανεβήκαμε στην πρωτεύουσα του νησιού την γραφική Ιουλίδα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην ενδοχώρα σε δύο λόφους του Κάστρου και των Μύλων, όπου ακριβώς και η αρχαία Ιουλίδα. Πρώτη επίσκεψη με εξαιρετική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης με τα αξιόλογα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης και ειδικότερα από το Ιερό του 18ου αιώνα π.Χ. (Μεσοκυκλαδική Εποχή). Δηλαδή σύνολο πηλίνων ειδωλίων μεγάλου μεγέθους, καθώς και πολυτελή αντικείμενα, μάλλον αφιερώματα των λατρευτών. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Αρχαίο Λέοντα, μνημείο του 6ου αιώνα π.Χ., προστάτη του νησιού από τις νύμφες. Η κατάβαση δεν ήταν εύκολη, αλλά άξιζε!!! Το απόγευμα επισκεφθήκαμε την Ι.Μ. Καστριανής, με την ωραιότερη θέα όλου του νησιού.
Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού ήταν αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Καρθαίας, της μιας από τις τέσσερεις αρχαίες πόλεις-κράτη, που αναπτύχθηκαν στο νησί της Κέας. Η Καρθαία έφθασε σε περίοδο ακμής τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., ήταν μέλος της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας και η οικονομία της στηριζόταν στην εξαγωγή μίλτου στην Αθήνα (ορυκτό που χρησιμοποιόταν στην ναυπηγική). Η κάθοδος προς την αρχαία πόλη ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη και κατέβηκαν μερικοί Φίλοι τολμηροί και δυνατοί!!! Οι υπόλοιποι επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Κέας και το κηποθέατρο στον Μυλοπόταμο, κοντά στην Κορησσία. Το μουσείο είναι μικρό αλλά γεμάτο από πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα. Έχει γεωργικά εργαλεία των περασμένων αιώνων, σκεύη για την κουζίνα και γενικώς για το νοικοκυριό, κι΄αυτά παρελθόντων ετών, κεντήματα χειροποίητα, ενδύματα πολυτελείας και καθημερινά, τοπικές ενδυμασίες, έπιπλα παλαιά, παλιές φωτογραφίες από το νησί, φωτογραφίες του εσωτερικού των σπιτιών, φωτογραφίες παλιών κτηρίων, σχολείων κλπ. Το μουσείο έχει κυρίως επιμεληθεί η παλαιά Τζιώτικη οικογένεια Αρισταίου, οι οποίοι ασχολούνται και με την εμπορία τοπικών προϊόντων. Νωρίς το απόγευμα το τριήμερο πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί ετελείωσε. Το πλοίο για το Λαύριο επερίμενε.
Ευχαριστήσαμε θερμότατα την αρχαιολόγο κ. Μαρία Κουτσουμπού, που αφιλοκερδώς ήταν μαζί μας για να μας ξεναγήσει σχεδόν σε ολόκληρο το νησί της Κέας και επιβιβασθήκαμε στο πλοίο για την επιστροφή μας στα ίδια.

Κείμενο &φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου