18/09/2018

Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Την Τρίτη 18/9 , οι Φίλοι πραγματοποιήσαμε την 2η εκδήλωση του τρέχοντος προγράμματός μας (Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018) με επίσκεψη στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία τριασδιάστατη ξενάγηση στον Πανάγιο Τάφο, που προσφέρει η μοναδική περιοδική ψηφιακή έκθεση προηγμένης τεχνολογίας «Πανάγιος Τάφος: Το μνημείο και το έργο» που φιλοξενείται στο Μουσείο και για το εμβληματικό έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία από ομάδα έμπειρων επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τρισδιάστατη ψηφιακή έκθεση, η οποία συνδυάζει μοναδικά την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη, την ιστορία, το θρησκευτικό αίσθημα και αποτελείται από δυο μέρη.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η ομόλογη έκθεση του National Geographic και στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το υλικό που συνέλεξε η Διεπιστημονική Ομάδα του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια αναστήλωσης και του ανοίγματος του Πανάγιου Τάφου.

Η έκθεση μας ταξίδεψε  μέσω των νέων τεχνολογιών στα Ιεροσόλυμα, μας έβαλε μέσα στο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο και μας επέτρεψε να βιώσουμε τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την περιοδική αρχαιολογική έκθεση με τίτλο «Το Βυζάντιο και οι άλλοι κατά την πρώτη χιλιετία: Μία αυτοκρατορία σταθερότητας σε περίοδο κλυδωνισμών» όπου μέσα από τις έξι θεματικές ενότητες: «Μετάβαση», «Η Πνευματική ζωή», «Πολεμικές συγκρούσεις στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (4ος – 10ος αιώνας)», «Το Εμπόριο», «Τα εγκόσμια» και «Η Θρησκευτική λατρεία», αναδεικνύεται ο ρόλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως πόλος σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Ανατολής, κατά την ταραγμένη περίοδο μεταξύ 300-1000 μ.Χ.

Στην έκθεση συμμετέχουν με επιλεγμένα έργα των, πολλά μουσεία του εξωτερικού (Ολλανδίας, Βόννης, Ουγγαρίας, Βρυξελλών ) καθώς και του εσωτερικού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Επιγραφικό Μουσείο, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Θερμά ευχαριστούμε τις επιμελήτριες της έκθεσης κα,Άννα Πιανάλτο και κα Πατρίτσια Σκώτη για την εξαιρετική ξενάγηση.

Τους Φίλους συνόδεψε το μέλος του ΔΣ Γιώργος Πισιμίσης