31/01/2023

Ξενάγηση στη Σχολή Χιλλ

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη είχαν την τύχη να επισκεφθούν το παλαιότερο σχολείο θηλέων στην Αθήνα, τη Σχολή Χιλλ. Η Σχολή  ιδρύθηκε το 1831 από το ζεύγος Χιλλ. Ο Τζων Χιλλ αμερικανός ιεραπόστολος ήλθε με την εκπαιδευτικό σύζυγό του Φάννυ και τον αιδεσιμώτατο Ρόμπερτσον, ο  οποίος έφερε μαζί του και τυπογραφείο για την έκδοση βιβλίων. Οι τρεις Αμερικανοί  ερχόμενοι από τον Πειραιά στην Αθήνα εγκαταστάθηκαν αρχικά κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά. Εκεί στο υπόγειο ενός παλιού ενετικού πύργου άρχισαν να διδάσκουν μαθήτριες από τις γειτονικές οικογένειες. Τα θρανία έγιναν από τα ξύλινα κιβώτια μέσα στα οποία είχαν φέρει οι Χιλλ τα έπιπλά τους. Μεταξύ των επίπλων έφεραν και μία κουνιστή πολυθρόνα, η οποία έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Αθηναίους. Τους Φίλους συνόδευσε από το Δ.Σ. του Σωματείου, η γνωστή αθηναιογράφος κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή.
Οι Φίλοι έγιναν δεκτοί από την κ. Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, απόγονο των Χιλλ και μέλος της τριμελούς επιτροπής των απογόνων που διευθύνει σήμερα το Σχολείο.  Η κ. Παναγιωτοπούλου  εμίλησε ολίγον για το σχολείο από τότε που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Μετά η κ. Σκουμπουρδή έκανε μια ανασκόπηση της παιδείας  των νέων κατά την οθωμανική κυριαρχία. «Νέων» εννοούμε τους άρρενες οι οποίοι εδιδάσκοντο από τους γόνους των εύπορων οικογενειών, που σπούδαζαν στο εξωτερικό, κυρίως στην Ιταλία και επιστρέφοντας ήθελαν να μεταδώσουν στα Αθηναιόπουλα   τις γνώσεις τους. Οι Αθηναίοι είχαν ενδιαφερθεί και για την μόρφωση των θυγατέρων τους, οπότε στο Τζαμί του Παρθενώνα είχαν ιδρύσει Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Θηλέων. Όλα όμως σταμάτησαν με την πολιορκία των Αθηνών από τον Κιουταχή (1826-1827). Ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1828 ίδρυσε στην Αίγινα  το «Κεντρικόν Σχολείον», το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα το 1835. Εννοούμε βεβαίως Σχολείο Αρρένων, οπότε το μόνο σχολείο για τη μόρφωση των θυγατέρων των Αθηναίων ήταν η Σχολή Χιλλ. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της άρχισαν να καταφθάνουν μαθήτριες 20 μετά 65 και ούτω καθ’ εξής. Το 1833 λειτουργούσαν δύο σχολεία, το ιδιωτικό των «κορασίων» και το δημοτικό για 600 άπορους μαθητές.  Το 1834 ο βασιλιάς Όθων πρότεινε στον Τζων Χιλλ να δεχθεί να μορφώσει κορίτσια από όλη την τότε Ελλάδα, ώστε να γίνουν δασκάλες.  Έτσι ίδρυσαν οι Χιλλ το πρώτο διδασκαλείο θηλέων.
Το 1835 κτίσθηκε το Σχολείο στη θέση που βρίσκεται σήμερα Θουκυδίδου 9 και Ναυάρχου Νικοδήμου, όπου γνώρισε μεγάλες δόξες όσο κανένα άλλο σχολείο. Οι Χιλλ αγαπήθηκαν πολύ διότι χειρίσθηκαν την αγγλικανική ιεραποστολική τους ιδιότητα με προσοχή και σεβασμό προς τους ορθόδοξους Έλληνες.  Μετά τον θάνατο των Χιλλ (1882 και 1884) τη διεύθυνση της Σχολής ανέλαβε η ανηψιά τους Μπέσση Μάσσων, κόρη του εισαγγελέως Edward Μasson στη δίκη του Θ. Κολοκοτρώνη. Το 1885 προστέθηκε στην αυλή το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (εορτάζει 8 Μαΐου). Το 1937 το παλαιό κτήριο αντικαταστάθηκε από το σημερινό νεώτερο. Το 1985, 155 χρόνια μετά από την ίδρυσή της η Σχολή Χιλλ έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την αδιάλειπτη διδακτική της δραστηριότητα επί τόσα χρόνια. Τώρα το Σχολείο λειτουργεί ως Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Οι Φίλοι ευχαρίστησαν την κ. Παναγιωτοπούλου  για τη θερμή φιλοξενία και την κ. Σκουμπουρδή για τα όσα με γλαφυρό τρόπο είπε περί της εκπαίδευσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Κείμενο: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου
Φωτογραφίες: Μαρία Τουλιάτου