18/09/2023

Ξενάγηση στη συλλογή Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι Φίλοι εγκαινιάζοντας το τετραμηνιαίο (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος) πρόγραμμα εκδηλώσεών τους επισκέφθηκαν τη μόνιμη συλλογή Μεταβυζαντινής και Νεοελληνικής Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ξεναγός μας η υπεύθυνη της συλλογής κ. Ξένια Πολίτου.
Η κ. Πολίτου μας μίλησε για τα υπέροχα εκθέματα που περιλαμβάνονται στην πλουσιότατη αυτή συλλογή του Μουσείου. Άρχισε από τις τοπικές ενδυμασίες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου από τον 16ο έως τον 200 αιώνα. Η ποικιλία, η ομορφιά, η μοναδικότητα των ενδυμασιών είναι εκπληκτική. Στη συνέχεια μας έδειξε τα χρυσά περίτεχνα κοσμήματα που εκτίθενται στις προθήκες,  αλλά και  τα ασημένια ή μη, περίτεχνα όμως και αυτά,  πολλά  εκ των οποίων έφεραν από την Μ. Ασία οι πρόσφυγες.  Κατόπιν είδαμε τα πάμπολλα κεντήματα και η κ. Πολίτου μας εξήγησε την κεντητική τέχνη του 15ου έως 20ου αιώνα.
Θαυμάσαμε τους δύο πανέμορφους κοζανίτικους οντάδες που έχουν δωρηθεί στο Μουσείο. Είδαμε το εσωτερικό σκυριανού σπιτιού με τα ωραιότατα πιάτα και κανάτια κρεμασμένα, το πλείστον φερμένα από την Ιταλία, καθώς και το εσωτερικό του σπιτιού του Γεώργιου Βούλγαρη, αρχικοτζάμπαση της Ύδρας (τέλη Τουρκοκρατίας), με τις ξυλόγλυπτες κόγχες στις γωνίες και τα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά των ταβανιών κλπ. Είδαμε ακόμη τις ξυλόγλυπτες ή επιζωγραφισμένες κασσέλλες, ιδιαίτερης τέχνης και ομορφιάς, οι οποίες συμπληρώνουν τον ατέρμονα πλούτο των εκθεμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Οι περισσότεροι Φίλοι έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές το Μουσείο μας με ξενάγηση ή μόνοι, είναι σίγουρο ότι κάθε φορά βλέπουμε κάτι παραπάνω!!!

Ευχαριστούμε θερμότατα την ακούραστη κ. Ξένια Πολίτου, η οποία για μία ακόμη φορά μας ξενάγησε επί ένα δίωρο και πλέον δείχνοντας και ταυτόχρονα εξηγώντας μας τα αριστουργήματα που βλέπαμε.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου