20/02/2023

Ξενάγηση στην αναδρομική έκθεση «Γιάννης Γαΐτης» στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Στις 20 Φεβρουαρίου 2023 μία ομάδα των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την έκθεση “Γιάννης Γαΐτης η ουσία του απρόσωπου” στο Ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη γέννηση του κορυφαίου δημιουργού. Η έκθεση καλύπτει όλες τις περιόδους της εξελικτικής του πορείας, μέχρι να φτάσει στα τόσο αναγνωρίσιμα “Ανθρωπάκια” του. Ένα μικρό μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στη μούσα του, Γαβριέλλα Σίμωσι, με χαρακτηριστικά γλυπτά της.
Όπως έγραψε το 1965 ο ιστορικός τέχνης και τεχνοκριτικός Enrico Crispolti “ο Γαΐτης δημιουργεί ένα παραμύθι ελαφρά ειρωνικό και συνένοχο, ανεπαίσθητα παρασυρμένο από τους ρυθμούς ενός καθαρού λυρισμού: ένα παραμύθι για παιδιά, σχεδόν σαν να επιθυμούσε να κατασκευάσει μία επένδυση μυθικής αγνότητας, για να αντιμετωπίσει την απάνθρωπη αντικειμενικότητα της καθημερινής μας ζωής. Ο Γαΐτης επιχειρεί μια πανάρχαια και συνάμα αιώνια προβολή, υποκαθιστά όμως το πλάτος των αφηγηματικών μύθων της γενέθλιας γης με την αβεβαιότητα και τη σύγχυση του ανθρώπου της εποχής μας, που είναι ταυτόχρονα μονάδα και μάζα, άνθρωπος-μυρμήγκι, που κατακλύζει τις μεγάλες μητροπόλεις μας”.
Στη θαυμάσια αυτήν έκθεση μας ξενάγησε με ζωντάνια, γλαφυρότητα και ευαισθησία ο επιμελητής της κ. Τάκης Μαυρωτάς, ο οποίος δώρισε στο Σωματείο των Φίλων και το θαυμάσιο κατάλογο της έκθεσης, που θα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη των Φίλων από τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Κείμενο – φωτογραφίες: Τίνα Στέα