25/09/2023

Ξενάγηση στην έκθεση «Αστυγραφία/Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970», Εθνική Πινακοθήκη

Μία ομάδα Φίλων του Μουσείου μας επισκεφθήκαμε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023 την έκθεση που διοργανώνεται από την Εθνική Πινακοθήκη μέχρι τις 3.3.2024 με τίτλο “Αστυγραφία/Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970”.
Πρόκειται για μία ομαδική θεματική έκθεση εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και αποσπάσματα ταινιών και διερευνά εκδοχές του αστικού βιώματος στην ελληνική τέχνη. Αντιμετωπίζει την πόλη ως εμπειρία, εξετάζει την αστικοποίηση, την ανοικοδόμηση και τη μετανάστευση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν μεταπολεμικά στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών. Η έκθεση διαρθρώνεται στις ενότητες: “Σκηνογραφία”, “Νοσταλγία”, “Γιαπί, “Κοντινό Πλάνο”, “Θέαμα”, “Όνειρα και Συγκρούσεις” και “Υλικότητες”.
Ένας ευσύνοπτος μικρός κατάλογος διανέμεται στους επισκέπτες της έκθεσης, από τον οποίο αντλήθηκε και η ως άνω ενημέρωση.
Φωνή στα εκθέματα έδωσε με το γλαφυρό της λόγο η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Τομαζάνη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ.

Κείμενο: Τίνα Στέα, Φωτογραφίες: Γεώργιος Πισιμίσης