06/06/2019

Ξενάγηση στην έκθεση «Broken History-Σπασμένη Ιστορία» του ζωγράφου Παύλου Σάμιου

Tην Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, επισκεφθήκαμε την έκθεση «Broken History – Σπασμένη Ιστορία» του ζωγράφου Παύλου Σάμιου, στο Βυζαντινό  & Χριστιανικό Μουσείο.  Η ξενάγηση έγινε από τον ίδιο τον ζωγράφο, ο οποίος με παραστατικό τρόπο μας περιέγραψε τον τρόπο και την φιλοσοφία της πραγματικά σπουδαίας δουλειάς του.

Όπως σημειώνει η Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αικ. Δελλαπόρτα: «Για την ενότητα των έργων της συγκεκριμένης εκθέσεως, ο καλλιτέχνης επέλεξε τον διάλογο εμβληματικών έργων της αρχαιοελληνικής τέχνης με βυζαντινές – μεταβυζαντινές χριστιανικές απεικονίσεις, όπως η γεμάτη συμβολισμό εικόνα της «Άκρας ταπείνωσης». Κυκλαδικά ειδώλια, αρχαϊκοί κούροι, κόρες και σφίγγες, κλασικά γλυπτά από τον Παρθενώνα και αγάλματα όπως η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου κ.ά.  Τα έργα αυτά αποδίδονται με έναν νέο, τολμηρό τρόπο, συνδυάζοντας σε εγκατάσταση, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το γκράφιτι. Τα έργα σκόπιμα κατακερματισμένα, επιζωγραφισμένα με γκράφιτι και κατασκευασμένα από φθηνά –όχι τυχαία – παράταιρα και ανακυκλωμένα υλικά, όπως χαρτοκιβώτια, πέτρες βιομηχανικά χαρτιά κ.ά., συνθέτουν ένα εικαστικό requiem και μια έμμεση κριτική στην «πολιτικώς ορθή» κοινωνία καθώς και στη βίαιη αποδόμηση, το βανδαλισμό και τον ευτελισμό των αξιών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος διετέλεσε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2000-2016) και  έργα του έχουν εκτεθεί διεθνώς σε πάνω από 75 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2014 μάλιστα, έγινε η μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ, με 170 έργα από όλες τις περιόδους της καριέρας του.

Στον εξαίρετο ζωγράφο που με το έργο του ενώνει το νήμα της μεγάλης καλλιτεχνικής παράδοσης από τις απαρχές της ελληνικής τέχνης ως τις μέρες μας,  ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικός και τον ευχαριστούμε !

Νίκος Καρράς

Φωτογραφίες Γιώργος Πισιμίσης