23/09/2020

Ξενάγηση στην έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών»

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 11.00 (α΄ ομάδα) και 13.00 (β΄ ομάδα)

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη πραγματοποίησαν  επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση “Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών” που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων στον εκθεσιακό χώρο του στην οδό Βασ. Σοφίας 11 & Σέκερη.

 • Στις 11.00πμ η α΄ομάδα “Φίλων” επισκέφθηκε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, όπου είχε οργανωθεί έκθεση με θέμα τα (σχεδόν) 200 χρόνια της λειτουργίας του θεμελιώδους δημοκρατικού θεσμού, του κοινοβουλευτισμού.
  Αν και η έκθεση έχει συγκροτηθεί κυρίως από αντίγραφα φωτογραφιών και φωτοτυπίες εγγράφων, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
  Από τα πρώτα βήματα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες προσπάθησαν να οργανώσουν την κοινωνία τους δημοκρατικά, με βάση τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης.
  Η ιστορική διαδρομή του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα αλλά και οι περιπέτειες του, οφειλόμενες κυρίως σε κινήματα και δικτατορίες ζωντανεύουν στους χώρους της έκθεσης όπου σ’ ένα φωτογραφικό κολάζ εμφανίζονται αρκετές από τις προσωπικότητες που επηρέασαν την πορεία του κοινοβουλευτισμού.
  Η θερμή ξενάγηση του επιμελητή της έκθεσης  κ. Γιώργου Σταθακόπουλου πραγματικά έδωσε ζωντάνια και πνοή στα εκθέματα κάνοντας την έκθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
  ​Νίκος Βασιλάτος

 

 • Η β΄ομάδα “Φίλων” επισκέφθηκε την έκθεση στις 13.00

Σε έναν χώρο που μιμείται την κάτοψη βουλευτηρίου η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, που με γλαφυρό και εύληπτο τρόπο αναπαριστά την ιστορία και τη λειτουργία του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.

Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στην Ιστορική Διαδρομή μεταξύ του 1821 και του 1989 και διαρθρώνεται σε τέσσερα διαδοχικά στάδια:
Αφετηρίες 1821-1862
Εμπέδωση 1862-1915
Διχασμοί 1915-1974 και
Νέο ξεκίνημα 1974-1989

Η δεύτερη ενότητα, οι Εκλογές, εμβαθύνει στον πυρήνα του ίδιου του κοινοβουλευτισμού. Πρωτοσέλιδα και γελοιογραφίες εφημερίδων, προεκλογικές αφίσες, κάλπες κάθε εποχής, έγγραφα, στατιστικά στοιχεία και πίνακες δημιουργούν μια ανάγλυφη εικόνα της κάθε εποχής και προσφέρουν ένα πανόραμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.
Στην τρίτη ενότητα, οι Βουλευτές, παρουσιάζονται μέσα από την ποικιλομορφία τους τόσο ως πρόσωπα, όσο και συνολικά ως σώμα μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και δημοσιογραφικό υλικό της εποχής.
Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζονται οι δύο πρωταρχικές και πλέον σημαντικές λειτουργίες της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος και το Νομοθετικό Έργο.
Τέλος η πέμπτη ενότητα εστιάζει στα κτήρια που στεγάσαν τα νομοθετικά σώματα από την Επανάσταση έως τις μέρες μας.
Οι φωτογραφίες, τα διαγράμματα, τα αντίγραφα του Συντάγματος κάθε εποχής, το αρχειακό υλικό, στο οποίο περιλαμβάνονται και φωτογραφίες από το αρχείο του Μουσείου μας, ο υπομνηματισμός των εκθεμάτων διέγραψαν μια ανάγλυφη εικόνα του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας.
Η εξαιρετική ξενάγηση έγινε από τον κ. Χρήστο Χρηστίδη, επιμελητή.
Τίνα Στέα