06/11/2023

Ξενάγηση στην Έκθεση «Βρυσάκι. Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία», Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 6, Πλάκα) που παρουσιάζεται η ιδιαίτερη έκθεση “Βρυσάκι, Αναζητώντας τη χαμένη συνοικία”
Μέσα στον επιβλητικό χώρο των Λουτρών φιλοξενούνται έργα ζωγραφικής της Αρτέμιδος Χατζηγιαννάκη με την επιμέλεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου.
Η έκθεση είναι προϊόν μελέτης για τη συνοικία που θυσιάστηκε (1930) προκειμένου να γίνουν οι ανασκαφές και να αποκαλυφθεί η αρχαία Αγορά. Στα έργα απεικονίζονται τα στενά και τα σπίτια περιτριγυρισμένα από τους κατοίκους που συμβίωναν με τα αρχαία μνημεία. Έτσι μας αποκαλύπτεται ζωντανή η γειτονιά, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες της εποχής, αλλά με ζωντανά χρώματα και με στοιχεία της καθημερινής ζωής, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, που ζούσε σ αυτή τη γειτονιά. Λίγο έξω από την αστική Πλάκα και δίπλα στην εμπορική αγορά.
Είναι μια έκθεση που αξίζει να δείτε.
Ευχαριστούμε την κα Χατζηγιαννάκη και τον κο Βατόπουλο για την αναλυτική ξενάγηση, που με αφορμή τους πίνακες μας έδωσαν ζωντανά την εικόνα της συνοικίας.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Γεώργιος Κλαυδιανός