16/02/2023

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)» Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε την περιοδική έκθεση «Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α’)» στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ), όπου ξεναγηθήκαμε από την κ. Νίκη Μαρκασιώτη, επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου και συνεπιμελήτρια της εν λόγω εξαιρετικής έκθεσης. Στην έκθεση εκτός του πλουσιώτατου φωτογραφικού αρχείου που αναφέρεται σε όλες τις φάσεις της Μικρασιατικής  εκστρατείας, από την ελπιδοφόρα έναρξη έως το οικτρό τέλος, την καταστροφή, παρουσιάζονται και τα αντικείμενα που έφεραν μαζί  τους, όσοι ήλθαν εν ηρεμία στην Ελλάδα ως ανταλλάξιμοι, μετά από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης τον Ιούλιο του 1923.Εκτίθενται δηλαδή  οι χρυσοκέντητες ενδυμασίες από τις διάφορες περιοχές της Μ. Ασίας, τα οικογενειακά φωτογραφικά λευκώματα (albums), οι ιερές εικόνες, τα είδη οικιακής χρήσεως, σόμπες ακόμη και χαλιά. Εκτίθεται επίσης το πρωτότυπο  της Συνθήκης της Λωζάνης, εκ δανεισμού από την προσωπική συλλογή του καθηγητού κ. Νίκου Αλιβιζάτου και πάρα πολλά ακόμη κειμήλια, φωτογραφίες κτλ.

Στην έκθεση η οποία παρουσιάζει μέσα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων  της Παλαιάς Βουλής  την Δίκη των Οκτώ και την Καταδίκη των Έξη, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, μέσα σε προθήκες εκθέτει και πολλά προσωπικά αντικείμενα των κατηγορουμένων, όπως τσιγαροθήκες, κομπολόγια και άλλα. Ο ζωγράφος Περικλής Βυζάντιος έχει εκπονήσει μια σειρά σκίτσων, που αφορούν στα πρόσωπα της δίκης, κατηγορούμενους, δικαστάς, συνηγόρους κλπ., τα οποία ανήκουν πλέον στην συλλογή του Μουσείου.

Η κυρία Μαρκασιώτη προσέφερε στους Φίλους μια εξαιρετικά εμπεριστατωμένη ξενάγηση με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο. Την ευχαριστούμε θερμότατα. Η έκθεση δε είναι ανώτερη πάσης περιγραφής. Συγχαρητήρια!!

Κείμενο & φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου