28/04/2023

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Nelly’s», Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Οι Φίλοι επισκεφθήκαμε τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Nelly’s στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 και ξεναγηθήκαμε από την επιμελήτρια της έκθεσης και υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη κ. Αλίκη Τσίργιαλου. Η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή ως Nelly’s, γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1899 και πέθανε στην Αθήνα το 1998. Λίγα χρόνια πριν πεθάνει δώρισε η ίδια το τεράστιο και πολύτιμο φωτογραφικό της αρχείο στο Μουσείο Μπενάκη.
Η εξαιρετική από κάθε άποψη έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες ασπρόμαυρες και έγχρωμες σύμφωνα με τις πολυάριθμες τεχνικές με τις οποίες πειραματίσθηκε η Νέλλη. Επίσης περιλαμβάνει τα πολύτιμα εργαλεία της δουλειάς της, τις πάμπολλες φωτογραφικές μηχανές της, τους διάφορους φακούς, τα αντικείμενα κεραμικής τέχνης ζωγραφισμένα από την ίδια όταν ζούσε στην Ν. Υόρκη, την πρώτη αφίσα για τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), καθώς και ό,τι άλλο περιείχε το πλούσιο αρχείο της.
Το έργο της Νέλλης έχει χωρισθεί σε τρείς ενότητες, στις τρείς πόλεις που έζησε και διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, τη Δρέσδη, την Αθήνα και τη Ν. Υόρκη, αποδίδοντας το εύρος των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε:
α) οι φωτογραφικές σπουδές στη Δρέσδη (1920-1923) φωτογραφία πορτραίτου, χορού, μελέτες γυμνού.
β) η παρουσία της στην Αθήνα (1924-1939). Πρόσωπα της Αθήνας του Μεσοπολέμου (πορτραίτο Ειρήνης Καλλιγά-κόρη Αντώνη Μπενάκη 1932), Δελφικές Εορτές, εθνικές ενδυμασίες, ελληνική μόδα (Γιάννης Ευαγγελίδης) πορτραίτα ηθοποιών (Κατράκης, Κωνσταντάρας), παληά Αθήνα, αρχαιότητες, ύπαιθρος, επαγγέλματα, προσφυγικοί καημοί κτλ.
γ) Το νέο ξεκίνημα στη Ν. Υόρκη (1939-1966), πρόσωπα της πόλης, μόδα και διαφήμιση, από το στούντιο στο δρόμο, η κεραμική της Νέλλης κλπ. Το 1949 αρχίζει δεκαετή συνεργασία με τον Αριστοτέλη Ωνάση (διακοσμεί τα εμπορικά του πλοία με φωτογραφίες και χειροποίητα κεραμικά της). Το 1966 επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη. Από το 1975 έως το 1997 δρέπει βραβεία και τιμές. Το 1995 τιμάται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το 1996 τιμάται από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Γραμμάτων και Τεχνών. Εκδίδονται συνεχώς βιβλία με το έργο της, έως τον θάνατό της. Οι Φίλοι εντυπωσιαστήκαμε από το πολύπλευρο έργο της «ζωγράφου» Nelly’s που εργάστηκε με τη φωτογραφική της μηχανή, όπως μας είπε η κ. Αλίκη Τσίργιαλου στην εξαιρετική ξενάγηση που μας προσέφερε. Την ευχαριστούμε θερμότατα και την συγχαίρουμε για αυτήν την έκθεση.

Κείμενο & φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου