19/05/2023

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Nelly’s», Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138

Οι Φίλοι στην Αναδρομική Έκθεση Nelly’s

Ακόμα μια επίσκεψη μελών του σωματείου μας πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαίου στην μεγάλη αναδρομική έκθεση της σπουδαίας φωτογράφου από το Αϊδίνι της Ιωνίας, Έλλης Σουγιουτζόγλου – Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστής ως Νelly’s, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο κόσμο της Νέλλης μέσα από τον φακό της που με την ιδιαίτερη αισθητική ματιά της, κατάφερε να αναδεικνύει το φως και την έκφραση της ζωής. Οι γνωστές της φωτογραφίες, των γυμνών στην Ακρόπολη, των Δελφικών Εορτών του 1930, των Παραλληλισμών της στην Διεθνή έκθεση της Νέας Υόρκης το 1939, όπου με τα τέσσερα κολάζ των αρχαίων αγαλμάτων και τους σύγχρονους Έλληνες, τόνισε την συνέχεια της ελληνικής φυλής, αλλά και την φωτογραφία του εύζωνα με την σάλπιγγα που τη δημοσίευσε στο εξώφυλλό του το περιοδικό LIFE τον Δεκέμβριο του 1940, πλαισιώνονται από πολλές άλλες φωτογραφίες άγνωστες έως σήμερα. Η Νέλλη δώρισε το 1984 το αρχείο της στο Μουσείο Μπενάκη και η έκθεση αυτή είναι ο καρπός μιας μεγάλης και πολύ επιτυχούς προσπάθειας. Οι ενότητες της έκθεσης μας συστήνουν το πολυετές έργο της από τις σπουδές της στη Δρέσδη, το φωτογραφείο της στην οδό Ερμού όπου φωτογραφήθηκε η αστική τάξη της Αθήνας, τη συνεργασίας της με το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού με φωτογραφίες της από διάφορα μέρη της Ελλάδας και εορταστικές εκδηλώσεις στα μέσα της 10ετίας του 1930 και την συνέχεια των δημιουργιών της από το 1939 έως το 1966 στη Νέα Υόρκη.
Η εξαιρετική ξενάγηση έγινε από την επιμελήτρια του Μουσείου και υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων, κα Αλίκη Τσίργιαλου την οποία ευχαριστούμε θερμά.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Έκθεση συμπίπτει με τα 50 χρόνια της λειτουργίας των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και είναι αφιερωμένη στην Αιμιλία Γερουλάνου και στον αείμνηστο Άγγελο Δεληβοριά.

Κείμενο: Νίκος Καρράς,
Φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας