30/10/2025

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση “Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου” στο Φετιχέ Τζαμί

Την Πέμπτη 30.10.2025 ομάδα του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη επισκέφθηκε την περιοδική/ περιοδεύουσα έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», η οποία έχει μεταφερθεί από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στην Αθήνα, στο Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς.

Με την εξαιρετική και πραγματικά εμπνευσμένη ξενάγηση της αρχαιολόγου κ Λιάσκα προσεγγίσαμε την εποχή, κατά την οποία έδρασε ο Απόστολος των Εθνών, αλλά και τις συνθήκες ιστορικές, πνευματικές και θρησκευτικές συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην ρωμαιοκρατούμενη Αθήνα. Θαυμάσαμε περισσότερα από πενήντα αρχαία αντικείμενα που μας έβαλαν στο κλίμα της εποχής καθώς και πολύ κατατοπιστικά πανώ και φωτογραφίες των τόπων που σηματοδότησαν την πορεία του Αποστόλου Παύλου τόσο στην  Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.

Η έκθεση, όπως γλαφυρότατα και διεξοδικά μας παρουσιάστηκε από την κ Λιάσκα, πραγματικά αποδίδει εύγλωττα ένα μείζον ιστορικό γεγονός και περιγράφει τον σταδιακό εκχριστιανισμό της πόλης των φιλοσόφων. Μας παρουσιάστηκε η επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα, το 50 μ.Χ., που αποτέλεσε την απαρχή κοσμογονικών αλλαγών στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Οι εκτενείς συζητήσεις του Παύλου με φιλοσόφους στην Αρχαία Αγορά και προπάντων η ομιλία του ενώπιον της Βουλής του Αρείου Πάγου, συνεισέφεραν στον διάλογο των Εθνικών με τους Χριστιανούς, γεφυρώνοντας πολιτισμικά χάσματα, προσφέροντας ένα  ανοικτό  πεδίο στη νέα πίστη. Ο Παύλος δίχως να αναιρέσει την θρησκευτική παράδοση του πολυθεϊστικού κόσμου, απευθύνθηκε στους Αθηναίους υπενθυμίζοντάς τους ότι ο «Άγνωστος Θεός» στον οποίον αφιέρωναν βωμούς και προσέφεραν θυσίες ήταν ο δικός του  Θεός της Αγάπης.

Ευχαριστούμε την κ Λιάσκα για το ταξίδι στο χώρο, το χρόνο και τις ιδέες που με γνώση και χάρη μας προσέφερε.

Κείμενο και φωτογραφίες: Βαρβάρα Γκινοπούλου