13/12/2023

Ξενάγηση στο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 τα μέλη του Σωματείου “Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη” επισκεφθήκαμε το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά, το οποίο συστήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1959, με την υπ’ αριθμόν 8959 πράξη του Συμβολαιογράφου Αθηνών Αγγέλου Γεωργίου. Εμπνευστές για τη σύσταση του Ιδρύματος ήσαν οι Γιώργος Κατσίμπαλης, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ανδρέας Καραντώνης, Δημήτρης Συναδινός και από την πλευρά των κληρονόμων οι Χρήστος Ξανθόπουλος-Παλαμάς, Γεώργιος Συριώτης και Αχιλλέας Βάλβης-Λασκαρίδης.
Συγκεκριμένα, με την ευκαιρία της 100ής επετείου της γεννήσεως του Παλαμά, οι κληρονόμοι του αποφάσισαν ομόφωνα να εκχωρήσουν με ανιδιοτελή τρόπο ό,τι τους ανήκε από τον μεγάλο προγονό τους: όσα χειρόγραφα του ποιητή είχαν στην κατοχή τους, καθώς και τα βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης.
Στον χώρο του είδαμε ότι έχουν εκτεθεί σε ράφια περί τις 3.000 βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του Παλαμά και μάλιστα σε χώρο που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, αντιγράφοντας το γραφείο-κελί τού ποιητή.Το σύνολο των βιβλίων περιλαμβάνει ελάχιστα ελληνόγλωσσα και πολύ περισσότερα ξενόγλωσσα βιβλία.
Επίσης, στον ίδιο χώρο είναι εκτεθειμένα και αντικείμενα του σπιτιού του, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Νεκταρία-Ελευθερία Φιλντίση