11/06/2024

Ξενάγηση στο ατελιέ του Αριστείδη Πατσόγλου

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε το εργαστήριο-αίθουσα τέχνης του γλύπτη και ζωγράφου Αριστείδη Πατσόγλου και της συζύγου του, επίσης εικαστικού, Αλεξάνδρας. Τους ευχαριστούμε θερμότατα για την εγκάρδια φιλοξενία και την ξενάγηση που μας προσέφεραν στον άγνωστο για τους πολλούς εικαστικό κόσμο τους.
Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε το 1941 στη Λέσβο. Το 1952 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής ζωγραφικής και συντήρησης εικόνων. Τα χρόνια 1962-1965 παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής με τον Πάνο Σαραφιανό και γλυπτικής με τον Θανάση Απάρτη. Από το 1965 ως το1969 με Κρατική Υποτροφία ακολουθεί σπουδές γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήρι του Γιάννη Παππά. Το 1969 εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου συνεχίζει τις έρευνές του.
Συνεχίζει σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι (Ecole Superieure des Beaux-Arts) με καθηγητές γλυπτικής Cesar, Collamarini και χαρακτικής Lagrange. Ανάμεσα στα χρόνια 1974-1979 ακολουθεί σπουδές στις Πλαστικές Τέχνες και στισ επιστήμες της Τέχνης στο πανεπιστήμιο Paris VIII.
Από το 1980 ως το 1983 παρακολουθεί μαθήματα του φιλοσόφου Muller, αναλύει τη φιλοσοφία της εικόνας και σπουδάζει την οπτικο-ακουστική τεχνική στο τμήμα του κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Paris VIII.
Την περίοδο 1981-1986 ιδρύει την ομάδα LOGOS, ιδρυτικός νόμος 1901, από 50 διεθνείς καλλιτέχνες. Μέσα σε 6 χρόνια οργανώνει 30 εκθέσεις στη Γαλλία καιστο εξωτερικό και πλήθος συναντήσεις καλλιτεχνών και ερασιτεχνών με σκοπό τηνανταλλαγή ιδεών.
Το 1984, ο Bernard Bioulac, Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Διαμερίσματος της Dordogne, oργανώνει μια αναδρομική έκθεση του Αριστείδη Πατσόγλου στον περίβολο του Πύργου Puyguilhem. Ο Δήμος του Perigueux αγοράζει ένα μνημειακό γλυπτό “La Famille” και το τοποθετεί μπροστά στο Μέγαρο της Νομαρχίας. Το 1989 φτιάχνει ένα φρέσκο για το Δήμο του Saint-Leu La Foret, για τα 200 χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Το 1991 δημιουργεί τα τρόπαια του 1ου Φεστιβάλ Πράσινου στο Meaux της Γαλλίας: «Όταν το σινεμά υπεραμύνεται της φύσης».
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 70 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδακαι στην Κύπρο, καθώς και σε Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία.
Άλλα έργα του βρίσκονται επίσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Centre Pompidou, του Παρισίου, στο Δήμο Cahors στη Γαλλία, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης του Mans στη Νορμανδία, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Quebec του Καναδά, στο Μουσείο Αθηνών, στο Δήμο Perigueux στη Γαλλία, στο Μουσείο Κάτω Χωρών, στο γραφείο Τουρισμού της Dordogne, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Τυνησία, στο Υπουργείο εξωτερικών στη Γαλλία, σε δημόσια συλλογή στη Σοβιετική Ένωση, στο Δημαρχείο του Enghien Les Bains, στην Βιβλιοθήκη Albert Cohen στο Saint-Leu, στην Τράπεζα Αγροτικής Πίστης στο Tours, στο Gare de l’Est Paris, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στο Δημαρχείο της Πάτρας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο και στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στο Δημαρχείο Ερμούπολης Σύρου, Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις και έχει διακριθεί με πολλά βραβεία, καθώς και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών έκθεσεων. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Κλαυδιανός