07/02/2023

Ξενάγηση στο Αθηναϊκό Μουσείο, Συλλογή Σκουζέ – Πετρίδη

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκέφθηκαν τον ιστορικό και υπεραιωνόβιο Σύλλογο των Αθηναίων  (έτος ιδρύσεως 1895), για να ξεναγηθούν στο νεότευκτο Αθηναϊκό Μουσείο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου και Αντιδήμαρχος Αθηναίων  κ. Ελευθέριος  Σκιαδάς υποδέχθηκε τους Φίλους και τους περιέγραψε εν συντομία τι θα δουν στο νέο μουσείο, το οποίο έγινε για να παρουσιάσει τις αξιόλογες συλλογές που έχουν προσφέρει γνωστές οικογένειες των Αθηνών.

Την ξενάγηση στα πλούσια εκθέματα  ανέλαβε η μουσειολόγος κ. Έλενα Γκοτσίνα. Οι οικογένειες Σκουζέ, Γέροντα, Σερπιέρη και άλλες έχουν προσφέρει πίνακες των γνωστών ζωγράφων του περασμένου αιώνα όπως, Σπύρου Βικάτου, Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, Παύλου Προσαλέντη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία κ’ άλλων. Επίσης έχουν προσφέρει έπιπλα, ασημικά, κρύσταλλα, πορσελάνες, αρχεία και πολλά άλλα.

Μετά την εξαιρετική ξενάγηση, οι Φίλοι ετύχαμε θερμής φιλοξενίας από τον κ. Σκιαδά  και ενδιαφέρουσας ολιγόλεπτης ομιλίας του περί του Συλλόγου. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1895 με πρωτοβουλία μερικών αθηναϊκών οικογενειών της εποχής, μεταξύ των οποίων ήταν και η οικογένεια της εκ μητρός γιαγιάς του, η οικογένεια Θεοδοσίου. Ο Σύλλογος το 1989 εβραβεύτηκε  από την Ακαδημία Αθηνών για το πολύπλευρο έργο του. Στο Σύλλογο υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη και πλουσιώτατο αρχείο.

Οι Φίλοι απολαύσαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη-ξενάγηση, τους ευχαριστούμε θερμότατα.

Κείμενο: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου