22/05/2024

Ξενάγηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε ένα χώρο πολλών στρεμμάτων, δωρεά του πάμπλουτου και αμφιλεγόμενου Βασίλη Ζαχάρωφ, όπως μας είπε η κ. Χριστίνα Οικονομοπούλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Διοίκησης, στην εξαιρετική ομιλία-ξενάγηση που μας προσέφερε στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου.
Ο Louis Pasteur γεννήθηκε το 1822 στη Γαλλία (Dole), σπούδασε χημικός και όχι γιατρός, αλλά διέπρεψε στη Μικροβιολογία, ώστε να ονομαστεί ο «πατέρας της Μικροβιολογίας». Το 1885 ο Pasteur ανακάλυψε το εμβόλιο της λύσσας και συνέχισε να ανακαλύπτει εμβόλια και σκευάσματα μέχρι το τέλος της ζωής του (1895).
Το 1888 ίδρυσε το πρώτο ερευνητικό κέντρο στο Παρίσι, το οποίο ονομάσθηκε Ινστιτούτο Pasteur (Institut Pasteur Paris IPP), το οποίο ακολούθησαν πολλά άλλα ανά τον κόσμο (1891 Σαϊγκόν κλπ.). Το 1911 προτάθηκε στην Ελλάδα να ιδρυθεί Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικώς ιδρύθηκε στην Αθήνα στο χώρο που δωρήθηκε, ως ανωτέρω αναφέρθηκε, το 1919. Από τότε το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur (EIΠ) παραμένει πιστό στην αποστολή του, που είναι η πρόληψη και η θεραπεία των μολυσματικών νοσημάτων. Εκτός όμως των ανωτέρω νοσημάτων το ΕΙΠ εστιάζει και στην καταπολέμηση άλλων, όπως αυτοάνοσων, νευροεκφυλιστικών, νευρομυικών νοσημάτων, αλλά και σε διάφορες μορφές καρκίνου. Το ΕΙΠ ερευνά, εκπαιδεύει και προσφέρει υπηρεσίες στη δημόσια υγεία της χώρας.
Στην είσοδο του Αμφιθεάτρου εκτίθενται σε προθήκες παλαιά ιατρικά εργαλεία και βιβλία, καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα σχετικά με τις υπηρεσίες του Ινστιτούτου. Η ακούραστη κ. Οικονομοπούλου μας τα παρουσίασε. Στη συνέχεια μας προσέφερε μια μικρή περιήγηση στους όμορφους κήπους του Ινστιτούτου, όπου βρίσκονται τα διάφορα παλαιά και νέα κτήρια που στεγάζουν τις διάφορες υπηρεσίες του ΕΙΠ, καθώς και το εκκλησάκι της Αγίας Άννας.
Ευχαριστήσαμε θερμότατα την κ. Χριστίνα Οικονομοπούλου για όλη την προσφορά της και αποχωρήσαμε πολύ ικανοποιημένοι για την εξαιρετική ενημέρωση.
Κείμενο-Φωτογραφίες: Ρ. Τσιμπιροπούλου