Στις παρυφές της Αθήνας, στην περιοχή των Αχαρνές, βρίσκεται ένας λιγότερο γνωστός αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρων χώρος γνώσης και επιστημονικής κληρονομιάς: Το Εθνικό Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας. Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στον συναρπαστικό κόσμο των ορυκτών, των πετρωμάτων και της γεωλογικής ιστορίας της Γης, που αποκαλύπτει στον επισκέπτη τον πλούτο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Το μουσείο φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή από ορυκτά και πετρώματα από την Ελλάδα αλλά και από πολλές περιοχές του κόσμου. Κρύσταλλοι με περίπλοκες γεωμετρικές μορφές, λαμπερά μέταλλα, πολύχρωμα ορυκτά και σπάνια γεωλογικά δείγματα παρουσιάζουν τη φυσική ομορφιά και την ποικιλία της γήινης ύλης. Πολλά από τα εκθέματα προέρχονται από σημαντικές ελληνικές μεταλλευτικές περιοχές, με κυρίαρχη το Λαύριο, αναδεικνύοντας τη μακρά σχέση της Ελλάδας με την εξόρυξη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δείγματα κρυστάλλων χαλαζία, πυρίτη, αραγωνίτη , γαληνίτη, καθώς και οι συλλογές μεταλλευμάτων που συνδέονται με την οικονομική και βιομηχανική ιστορία της χώρας όπως βωξίτης, περλίτης , διάφορα είδη μαρμάρων κ.ά.
Ιδιαίτερα μεταλλεύματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, καθώς και η “Παρία λίθος”, το ξακουστό σπάνιο, ολόλευκο, διαφανές μάρμαρο της Πάρου εκτίθενται στο μουσείο.
Μέσα από τα εκθέματα γίνεται κατανοητό πώς σχηματίζονται τα πετρώματα, πώς εξελίσσονται οι γεωλογικές διεργασίες και πώς τα ορυκτά συνδέονται με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Το μουσείο δεν αποτελεί μόνο έναν εκθεσιακό χώρο, αλλά και έναν τόπο εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας. Μαθητές, φοιτητές, ερευνητές και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικές αρχές της γεωλογίας και της ορυκτολογίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία της επιστημονικής μελέτης της γης.
Η επίσκεψη στο μουσείο είναι ένα μικρό ταξίδι στον γεωλογικό χρόνο. Από τα πετρώματα που σχηματίστηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια μέχρι τους λαμπερούς κρυστάλλους που μοιάζουν σχεδόν καλλιτεχνικά δημιουργήματα της φύσης, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ότι η ιστορία της Γης είναι εξίσου συναρπαστική με την ιστορία των ανθρώπινων πολιτισμών.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τους γεωλόγους της ομάδας του Διευθυντή κου Κ. Λασκαρίδη : Ποντικού Δάφνη, Φύτρος Μιχάλης και Χατζημπαλόγλου Πέτρος τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε
Κείμενο & φωτογραφίες: Φάνης Ματσούκας
