29/03/2024

Ξενάγηση στο Κτήμα Συγγρού

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το Κτήμα Συγγρού και ξεναγηθήκαμε στα ιστορικά κτήρια που σχεδιάστηκαν από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Το Κτήμα Συγγρού αποτελεί κληροδότημα της συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, της εθνικής ευεργέτιδας Ιφιγένειας Μαυροκορδάτου – Συγγρού (1842-1921), προς την Γεωργική Εταιρεία Αθηνών με σκοπό την μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών. Η μετέπειτα και σημερινή ονομασία του, είναι Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ) και σκοπό έχει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο εκτελεί σημαντικό έργο μέσω της λειτουργίας σχολικών μονάδων αγροτικής εκπαίδευσης και διοργάνωσης σεμιναρίων.
Εμείς ξεναγηθήκαμε στην έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού, στον μοναδικό στην Ελλάδα γοτθικού ρυθμού ορθόδοξο ναό του Αγίου Ανδρέα και στο Μουσείο Μελισσοκομίας, στο οποίο θαυμάσαμε την μεγάλη συλλογή με σπάνιες και παλιές κυψέλες από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον προϊστάμενο του ΙΓΕ, κο Γεώργιο Μπαλωτή, καθώς και την κα Ελευθερία Σπαντιδάκη, για την όμορφη και κατατοπιστική ξενάγησή τους. Το μοναδικό αυτό κτήμα αποτελεί μια νησίδα και όαση του Αττικού τοπίου και αξίζει πολλές επισκέψεις!

Κείμενο:Νικόλαος Καρράς
Φωτογραφίες: Νικόλαος Καρράς, Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου