19/12/2023

Ξενάγηση στο Μουσείο Κ. Παξινου-Α. Μινωτή

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκεφθήκαμε το ριζικά ανακαινισμένο Μουσείο Κ. Παξινού -Α. Μινωτή στο κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.) στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου κοντά στην Ομόνοια. Μας υποδέχθηκε η μουσειολόγος και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της τραπέζης κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, της οποίας έργο είναι η πλήρης αλλαγή της παρουσίασης του μουσείου.
Πριν από την είσοδό μας στο «νέο» ουσιαστικά μουσείο, η κ. Πελοποννησίου μας εξιστόρησε με γλαφυρότητα τη ζωή της σπουδαίας ηθοποιού. Ακούσαμε για τον πρώτο της σύζυγο, τον Παξινό (εξ’ ου και το επώνυμό της) για τις δύο θυγατέρες της, για τον πρώιμο θάνατο της μίας, για τις σπουδές της, κυρίως τις θεατρικές, και για τον μεγάλο Αλέξη Μινωτή, το δεύτερο σύζυγό της κλπ. Η αλλαγή του μουσείου πραγματικά μάς εντυπωσίασε. Αρχικά τα χρώματα στους τοίχους, εντυπωσιακά, αξιόλογοι πίνακες, έργα των Γ. Τσαρούχη, Γ. Μπουζιάνη, Κ. Κλώνη και άλλων, σωστά συνδυασμένα. Οι άπειρες φωτογραφίες της ιδίας με τους διάσημους φίλους της, αλλά και του Αλέξη Μινωτή κατόπιν συνδυασμένες μεταξύ τους και αναρτημένες κοντά στα εκλεκτά έπιπλα, στο κομψό sécretaire της μεγάλης ηθοποιού, καθώς και στο γραφείο του Μινωτή. Σ’ αυτά τα όμορφα έπιπλα έχουν τοποθετηθεί και των δύο τα αγαπημένα αντικείμενα όπως, τα γυαλιά και τα φανταχτερά faux κοσμήματα της ιδίας, ως και η πίπα, η ταμπακέρα, τα γυαλιά κτλ. του Αλέξη Μινωτή. Επάνω σε ένα τραπεζάκι μία βαλίτσα ηλετρόφωνο από το οποίο ακούγονται οι φωνές τους να ερμηνεύουν τους εξαίρετους ρόλους τους.
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα εκλεκτό μικρό μουσείο στην καρδιά της πόλης, το οποίο μεταμορφώθηκε από ένα εκθετήριο πολλών αντικειμένων (έπιπλα, πίνακες, φωτογραφίες κ.λπ..) σε όμορφο μουσείο, που αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος για να γνωρίσει από κοντά τη ζωή αυτών των δύο ιερών τεράτων του ελληνικού θεάτρου. Ευχαριστούμε θερμότατα την κα. Πελοποννησίου και την συγχαίρουμε για το άριστο αποτέλεσμα.

Κείμενο&Φωτογραφίες: Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου