Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη επισκέφθηκαν το Μουσείο του Νοσοκομείου
“Η Σωτηρία” που μέσα από εικόνες, οπτικοακουστικό υλικό, κειμήλια και σπάνια ιατρικά εργαλεία διηγείται την ιστορία του Νοσοκομείου που το 1902 κατάφερε να θεμελιώσει η Σοφία Σλήμαν ιδρύοντας το πρώτο ελληνικό λαϊκό σανατόριο που φιλοξένησε φυματικούς ασθενείς, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τη Μονή Πετράκη.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα προσωπικά αντικείμενα ασθενών διασήμων ή όχι που έφυγαν μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειες τους , συχνά για πάντα, για να αγωνιστούν και να ζήσουν μια τελείως διαφορετική και σκληρή γεμάτη αντιξοότητες ζωή. Η θέση του Σανατορίου μέσα στο πευκόφυτο δάσος που το περιβάλλει , διασφάλιζε την αεροθεραπεία και ηλιοθεραπεία, απαραίτητα στοιχεία της θεραπείας τους.
Στο μουσείο εκτίθεται σπάνιοι πληθυσμογράφοι, ένας αναπνευστήρας αρνητικής πίεσης, ο λεγόμενος σιδερένιος πνεύμονας, βαλίτσες και μπαούλα, δέματα με την αλληλογραφία των ασθενών, ένα Αρχείο που έχει χαρακτηρισθεί κηρυγμένο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Θα θέλαμε ιδιαιτέρως να ευχαριστήσουμε την κυρία Στούρη, υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου και την κυρία Α. Γρηγορίου, μουσειολόγο που με ιδιαίτερη γλαφυρότητα μάς ταξίδεψαν μέσα από τα μάτια ασθενών στα οποία η αγωνία και η ελπίδα διαδέχονται η μία την άλλη.
Κείμενο & Φωτογραφίες: Ιωάννα Χρυσανθάκη
