09/11/2021

Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρου του Κεραμεικού

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου το πρωί, ομάδα Φίλων του Μουσείου Μπενάκη ξεναγηθήκαμε από την κυρία Άρτεμη Σκουμπουρδή στον Αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, που επί 1500 χρόνια λειτούργησε ως το επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Με το όνομα Κεραμεικός φέρονταν στην Αρχαία Αθήνα δύο συνοικίες που βρίσκονταν στο βορειοδυτικό άκρο της Αθήνας, οι λεγόμενοι Έξω Κεραμεικός και ο Έσω Κεραμεικός και χωρίζονταν μεταξύ τους από το Θεμιστόκλειο τείχος (479 π.Χ.). Ο μεν Έξω Κεραμεικός είχε ταφικό χαρακτήρα, ενώ ο Έσω Κεραμεικός οικιστικό χαρακτήρα.

Συνδέονταν από τη μεγάλη διπλή πύλη το λεγόμενο «Δίπυλο», στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η Ιερά οδός, από και προς την αρχαία Ελευσίνα και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσωτερικά του Διπύλου ξεκινούσε μεγάλη λεωφόρος, που διαμέσου της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου, κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης.

Ο Κεραμεικός υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων, τόπος παραγωγής των εξαίρετων αττικών νεκρικών αγγείων.

Η ξενάγηση της κυρίας Σκουμπουρδή υπήρξε λεπτομερέστατη και κατατοπιστική. Περιδιαβάζοντας τον χώρο μαζί της συναντήσαμε τα εντυπωσιακά υπολείμματα των τειχών και θαυμάσαμε τα σημαντικότερα από τα πολυάριθμα ταφικά μνημεία της Αρχαίας Αθήνας.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Αθηνά Κυρτάτα