29 Ιανουαρίου, 2019

Διαλέξεις στο Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού για τον Ίωνα Δραγούμη

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 το πρωί, σε μια αίθουσα του υπό κατασκευή Μουσείου Νεωτέρου Ελληνικού Πολιτισμού έγινε η εκδήλωση για τον ευπατρίδη πολιτικό Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 31 Ιουλίου του 1920 στη Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησε η Διευθύντρια του Μουσείου κ. Ελένη Μελίδη, η οποία παρουσίασε το κατασκευαζόμενο μουσείο με εξαιρετικά κατατοπιστικό τρόπο. Μετά ο κ. Νίκος Καρράς, συγγραφέας-επιχειρηματίας και Γενικός Γραμματέας του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη» παρουσίασε την προσωπικότητα του Ίωνα Δραγούμη καθώς και την ταραγμένη εποχή, στην οποία έζησε και δολοφονήθηκε. Στη συνέχεια η γνωστή ηθοποιός κ. Γωγώ Αντζολετάκη με γλαφυρό τρόπο μας διηγήθηκε τον θυελλώδη έρωτα του Δραγούμη και της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη. Μετά τις ομιλίες η Πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου κ. Βάσω Παπασυριοπούλου, απηύθυνε ένα χαιρετισμό στο πολυπληθές ακροατήριο και έκοψε την Πίττα του 2019. Κατόπιν η Γραμματεύς του Συλλόγου κ. Νίκη Δάφνη μας πρόσφερε μια σύντομη ξενάγηση στον εξαιρετικό χώρο με τα πλήρως ανακαινισμένα κτήρια, (οικία Δραγούμη, Ι. Ναό Αγίου Ελισσαίου κ.λπ.) τα οποία θα απαρτίζουν το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού. Τα πλούσια εκθέματά του θα παρουσιάζονται μέσα σ’ αυτά τα διάφορα κτήρια (οικία Δραγούμη κ.λπ.). Η έκταση του Μουσείου καλύπτει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της περιοχής του Μοναστηρακίου.

Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτοιμο το 2022, όπως προβλέπεται και βεβαίως θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερο Μουσείο!

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου