11 Δεκεμβρίου, 2019

Εγκαίνια έκθεσης “Christian Zervos & Cahiers d’art”

Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη παραβρέθηκαν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Christian Zervos & Cahiers d’art. Η αρχαϊκή στροφή» στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση που αφιερώνεται στον εκδότη και κριτικό Christian Zervos (Αργοστόλι 1889 – Παρίσι 1970) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να παρουσιάσει έναν από τους μεγάλους «αγνοημένους» της ιστορίας της τέχνης, εισάγοντας στο ευρύ κοινό το πολύπλευρο και βαρυσήμαντο έργο του κριτικού.

Η έκδοση του περιοδικού του Cahiers d’art, το οποίο ίδρυσε το 1926 και διήρκεσε έως το 1960, αριθμώντας πάνω από 90 τεύχη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι. Στην έκθεση παρουσιάζονται 60 περίπου σπάνια και μοναδικά έργα μοντέρνας τέχνης των Picasso, Kandinsky, Miro, Matisse, Laurens, Lam, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σκλάβου, Giacometti και άλλων, από την προσωπική συλλογή του Zervos. Παρουσιάζονται επίσης αρχαιολογικές εκδόσεις του για την Ελλάδα, που δίνουν μια νέα οπτική επάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα και εγγράφοντας τη μοντέρνα τέχνη μέσα σε μια ιστορική προοπτική.

Η αρχαϊκή στροφή των Cahiers d’art οργανώθηκε γύρω από το πρώτο ταξίδι επιστροφής του Zervos στην Ελλάδα αλλά και γύρω από την έκδοση του πρώτου αρχαιολογικού εγχειρήματος του εκδοτικού οίκου που παρουσιάζει μια επισκόπηση της ελληνικής τέχνης.

Η έκθεση βασίζεται στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών με τη συνεργασία ομάδας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στη Γαλλία και την Ελλάδα .

Φωτογραφίες Φάνης Ματσούκας.