12 Απριλίου, 2021

Έγραψαν για τη διαδικτυακή παρουσίαση του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη από τους Φίλους (7/4/21).

Στην ιστοσελίδα του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ 96 της Ν. Λήμνου (limnosnea.gr), δημοσιεύθηκε η επιστολή που ακολουθεί , με αφορμή τη πρόσφατη διαδικτυακή παρουσίαση του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη από το Σωματείο μας:

  ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την περασμένη Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη» στα πλαίσια των διαδικτυακών εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει για τον Απρίλιο και τον Μάιο, αναφέρθηκε στο τμήμα του Μουσείου Μπενάκη  που αφορά στα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας άλλων εποχών και είναι το πρώτο Μουσείο Παιχνιδιών στην Ελλάδα με ολοκληρωμένη συλλογή παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι τη δεκαετία 1970 εμπλουτισμένη με χρηστικά και εθιμικά αντικείμενα από την ανατροφή στα πρώτα χρόνια του παιδιού και την παιδική του ηλικία.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Σωματείου, κος Γιώργος Πισιμίσης Αρχιτέκτων. Οι ομιλήτριες κα Μαίρη Βέργου Αρχιτέκτων και κα Νόρα Χατζοπούλου μας ξενάγησαν στους χώρους του κτιρίου  και στα εκθέματα.

Το Μουσείο Παιχνιδιών στεγάζεται σε κτίριο που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, και έχει τη μορφή Μεσαιωνικού Πύργου, ιδιοκτησίας του Μουσείου Μπενάκη, στην Αθήνα, συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και της οδού Τρίτωνος. Δημιουργήθηκε με πυρήνα των εκθεμάτων του τη δωρεά το 1991, της συλλογής των 20.000 αντικειμένων της Μαρίας Αργυριάδη και με προτροπή του τότε Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελου Δεληβορριά. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από… 0 έως… 120 ετών, διότι σύμφωνα με τη δωρήτρια «το παιχνίδι συνιστά απελευθέρωση και αυτό σημαίνει κατάργηση των ηλικιακών ορίων». Η δωρήτρια Μαρία Αργυριάδη συγγραφέας και ερευνήτρια, με σπουδές στην Γλυπτική της Σχολής Καλών Τεχνών που τότε ήταν σχολή του Πολυτεχνείου, ήταν και συλλέκτρια. Ο αγαπητός μας Χρήστος Μπουλώτης και αγαπημένος φίλος της Μαρίας την είχε ονομάσει «Πρωθιέρεια των Παιχνιδιών».

Η συλλογή παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη εμπλουτίστηκε  και από άλλους δωρητές, και από αγορές του Μουσείου. Τον Οκτώβριο του 2017 το τμήμα παιχνιδιών και παιδικής ηλικίας γίνεται πλέον «Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών», στο οποίο εκτίθενται παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ελλάδα, αλλά και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και χώρες της Ανατολής, από την αρχαιότητα μέχρι και τη δεκαετία του 1970.

Ο επισκέπτης σίγουρα θα συγκινηθεί μπροστά στα παιχνίδια από την αρχαιότητα, όπως κουδουνίστρες, αμαξούδια, βώλους κ.α. αλλά και από μεταγενέστερα όπως παιχνίδια ξύλινα, τσίγκινα, μηχανικά, κούκλες,  στρατιωτάκια, αεροπλάνα, πλοία, φορτηγά, αυτοκίνητα, βιβλία, έπιπλα, αυτοκόλλητες ζωγραφιές, φιγούρες Καραγκιόζη και κουκλοθέατρο, ζωάκια κ.α.

Η παρουσίαση η οποία ήταν εξαιρετική διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Τα σχόλια των θεατών ήταν πολύ ευμενή διά την παρουσίαση, αλλά και τα εκθέματα του Μουσείου. Κοινή ευχή όλων: «Να τελειώσει γρήγορα η ταλαιπωρία που περνάμε, για να μπορέσουμε να το επισκεφθούμε».

Το Μουσείο Παιχνιδιών στην Αθήνα μας προτρέπει να αναλογισθούμε και το δικό μας Μουσείο Παιχνιδιών, το οποίο με τόση αγάπη δημιούργησε ο αξιέπαινος συντοπίτης μας κ. Χρήστος Μπουλώτης και το οποίο καθυστερεί να ανοίξει τις Πύλες του, λόγω της Πανδημίας. Εύχομαι αυτό να πραγματοποιηθεί γρήγορα.

«Το να βλέπει κανείς τα όνειρά του πραγματωμένα είναι ότι καλύτερο, ευτυχέστερο μάλλον, θα μπορούσε να ελπίσει τις δύσκολες μέρες που περνάμε, Μαρία μου, αγαπημένη.
Αγγελος Δεληβορριάς.»

Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση και να ξεναγηθείτε στους χώρους του Μουσείου, στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=ZwWl-ZodRqY&t=1s

Χαρούλα Ζαμπετάκη – Πλιάτσκα

(Γ.Π)