6 Απριλίου, 2022

Εκπαιδευτική εκδήλωση: ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ-Ι.Καμπανέλλης και Π. Δέλτα στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ-Ι.Καμπανέλλης και Π. Δέλτα

Για παιδιά από 12 ετών και τους ενήλικους συνοδούς τους

Σάββατο 9 Απριλίου, 12.00-13.30 και 16.00-17.30 | ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Το έργο που γράφει για παιδιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μια σημαντική πεζογράφος μεταπλάθεται για ενήλικους θεατές, 50 χρόνια αργότερα, από έναν σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα. Οι περιπέτειες στο βασίλειο «των Μοιρολάτρων», όπως αυτές εξιστορούνται από την Πηνελόπη Δέλτα σε μια γλώσσα στρωτή και κατανοητή, εμπνέουν στον Ιάκωβο Καμπανέλλη διαλόγους, που εκφράζουν το πνεύμα της δικής του εποχής. Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο Παραμύθια; Πώς το αφηγείται ο κάθε δημιουργός από τη δική του σκοπιά και μέσα στο ιστορικό κλίμα του καιρού του; Πώς αλληλεπιδρά το εγώ με το εμείς, το ατομικό με το συλλογικό στη μάχη με δύσκολες συγκυρίες; Και πώς αλλάζουν τη μοίρα τους άνθρωποι απλοί, όταν αρετές και ελαττώματα μπαίνουν στην υπηρεσία του κοινού καλού και της ειρηνικής συνύπαρξης;

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τη σχετική έκθεση στην Πινακοθήκη Γκίκα, θα παρακολουθήσουμε, μέσα από ντοκουμέντα και ενθύμια, το ξετύλιγμα της δράσης που θα διανθιστεί με θεατρικό αναλόγιο και την προβολή αρχειακού υλικού. Τελευταία πράξη της εκδήλωσης τρεις νεαροί μουσικοί, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για την πρώτη παράσταση του έργου το 1959.

Παρουσίαση:

Χαρούλα Χατζηνικολάου, ιστορικός τέχνης, Τμήμα Εκπαίδευσης

Μάρια Διαμάντη, φιλόλογος, Υπεύθυνη σύνταξης επιστημονικού περιοδικού MM

Θεατρικό αναλόγιο: Λαρίσα Βέργου, ηθοποιός

Μουσική Επιμέλεια: Ήβη Παπαθανασίου

Μεταγραφές-Προσαρμογές: Ήβη Παπαθανασίου, Δημήτρης Αρβανιτίδης

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι μαθητές: Έλλη Λουκά (φλάουτο), Μαργαρίτα Σταματίου (κιθάρα) και Πάνος Χάρδας (τραγούδι, βιολί)

_______________________________________

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | Τμήμα Εκπαίδευσης

Δευτέρα έως Πέμπτη | 10.00-14.00

Τ: 210 3671067-69