16 Ιανουαρίου, 2019

«Η ποίηση στα εξώφυλλα: Ο Γιάννης Μόραλης στις εκδόσεις Ίκαρος»

Το απόγευμα της Κυριακής στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς έγινε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον Γιάννη Μόραλη «Η ποίηση στα εξώφυλλα: Ο Γιάννης Μόραλης στις εκδόσεις Ίκαρος».
Από τον Ίκαρο μίλησαν οι κυρίες Κατερίνα και Χρυσή Καρύδη, για τα βιβλία των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη (κάτοχοι βραβείων Νόμπελ ποίησης) αλλά και άλλων όπως του  T.S. Elliott σε ελληνική μετάφραση κ.λπ. των οποίων τα εξώφυλλα φιλοτέχνησε ο Γιάννης Μόραλης.
Στη συνέχεια η Ιστορικός Τέχνης Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, η οποία στην εμπεριστατωμένη ομιλία της, αφού περιέγραψε με γλαφυρότητα πλευρές του χαρακτήρα του μεγάλου ζωγράφου μας έδειξε εξώφυλλα και άλλων λογοτεχνών, όπως της Ιωάννας Τσάτσου, φιλοτεχνημένα επίσης από τον Γιάννη Μόραλη. Ο Μόραλης όπως είπε η κ. Τσιγκάκου θεωρούσε ότι με την ποίηση μπορεί κανείς να καταλάβει και τη ζωγραφική. Ο Pablo Picasso τον οποίον θαύμαζε ο Μόραλης έλεγε ότι «για να με καταλάβουν το κλειδί είναι η ποίηση».
Ο γραφίστας κ. Γιάννης Καρλόπουλος, ο τελευταίος ομιλητής, προσπάθησε να εξηγήσει από τη δική του πλευρά τη γραφιστική, τον τρόπο σχεδιασμού του Μόραλη, ο οποίος ζωγράφιζε με το αριστερό χέρι, υπέγραφε όμως τα έργα του με το δεξί.
Όλων οι ομιλίες πολύ κατατοπιστικές για το χαρακτήρα και το πολυσχιδές έργο του σπουδαίου ζωγράφου.

Ρωξάνη Τσιμπιροπούλου