11 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια ακόμη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη, χάρη στο Δ.Σ. των Φίλων !

Ολοκληρώθηκε η δωρεά προς τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, από μέλος των Φίλων, του αρχείου Κατοχής (1941-1944) του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, αποτελούμενο από δεκάδες τεκμήρια (παράσημα, επιστολές, έγγραφα και φωτογραφίες), ύστερα από προτροπή μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου.
Το μέλος του Δ.Σ. πρότεινε ανεπιφύλακτα, για τη δωρεά, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου και οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν με τον υπεύθυνο κο Τάσο Σακελλαρόπουλο. Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης και την σχετική επιστολή της Προέδρου του Μουσείου Μπενάκη κας Ειρήνης Γερουλάνου προς τον δωρητή, ο κ. Σακελλαρόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς Δ.Σ. των Φίλων για τη συμβολή του στη δωρεά.
Λίγα λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δαμασκηνό:
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου ( 1891 – 1949), υπήρξε κορυφαία εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδος.
Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1941 – Μάιος 1949) Αντιβασιλέας και Πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Ήταν ο 11ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών από της ανακήρυξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε, ανακηρύχθηκε «Δίκαιος των Εθνών», τίτλος που αποδίδεται σε όσους έσωσαν τη ζωή σε Εβραίους στον πόλεμο.
Γιώργος Πισιμίσης