3 Ιουλίου, 2019

Μια ακόμη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη χάρη στο ΔΣ των Φίλων !

Ολοκληρώθηκε η δωρεά στην Πινακοθήκη Γκίκα, 5 πινάκων της αξιολογότατης ζωγράφου του Μεσοπολέμου (Γενιάς του ’30) Κάκιας Ναταρίδου, από την ανηψιά της Δρ Άννα Παπαμανώλη – Guest, Ελληνίδα κάτοικο Παρισίων, η οποία ζήτησε από μέλος του σημερινού ΔΣ των Φίλων να της προτείνει έναν πολιτιστικό φορέα για να δωρίσει τα έργα αυτά.
Το μέλος μας, της πρότεινε ανεπιφύλακτα την Πινακοθήκη Γκίκα και έπειτα από συνεννοήσεις με τον επιμελητή της κ.Κ. Παπαχρίστου, ο οποίος φρόντισε την διαδικασία και μετά από σχετική επιστολή και του κ.Γ.Μαγκίνη, την Πέμπτη 27/6, εκπροσωπώντας την δωρήτρια παρέδωσε τα έργα και υπογράφηκε το σχετικό πρωτόκολλο.

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο Κάκια Ναταρίδου (1879-1079) : Καταγόταν από κατεστραμμένη Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Σπούδασε ζωγραφική πιθανά στην ΑΣΚΤ και μαθήτευσε αρχικά κοντά στον Ε.Ιωαννίδη και αργότερα στο εργαστήρι του Νικολάου Λύτρα (1930 – 1935). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην Academie de la Grande Chaumiere κοντά στον Α.Lhote.
Στο έργο της περιλαμβάνονται προσωπογραφίες, γυμνά, μυθολογικά και ηθογραφικά θέματα. Συνδυάζει ιμπρεσιονιστικούς εκφραστικούς τρόπους με συμβολιστικά και ιδεαλιστικά στοιχεία.
Εξέθεσε στο Salon des Independantes του 1931, συμμετείχε σε εκθέσεις στο Παρίσι, σε οκτώ ατομικές στην Αθήνα (1927, 1930, 1935, 1959) και ομαδικά σε τρεις πανελλήνιες. Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Καλαμάτας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το Παρίσι. Συνέγραψε δύο βιβλία (Ζωγραφική, μια διατριβή εις την τεχνικήν, 1946 και Γραπτά, 1972).