16 Νοεμβρίου, 2020

Μία διαδικτυακή ομιλία για τους Φίλους και τα Μέλη του Μουσείου Μπενάκη!

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,

Το Μουσείο Μπενάκη με την υποστήριξη του οίκου δημοπρασιών Bonhams διοργανώνει μια διαδικτυακή διάλεξη (webinar) με θέμα  “Α Museum ‘Top10’: Thoughts on Writing a New Guide Book for the Benaki”. Ομιλητής θα είναι  ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Γιώργης Μαγγίνης.

*Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.

Περιγραφή διάλεξης:
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Μουσείο Μπενάκη έχει επεκταθεί από το αρχικό του κτήριο, σήμερα το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, σε ένα δίκτυο μουσείων και πολιτιστικών χώρων σε όλη την Αθήνα – και πέραν αυτής, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, του Μουσείου Παιχνιδιών, δύο ατελιέ καλλιτεχνών και ενός κέντρου διαμονής επιστημόνων, την Οικία Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Η συλλογή του Μουσείου Μπενάκη είναι μια από τις πιο ποικίλες στην Ευρώπη, εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια, από την παλαιολιθική εποχή έως τον 21ο αιώνα, και δεκάδες χιλιάδες μίλια, από την Ιαπωνία έως το Περού. Όταν αποφασίστηκε η σύνταξη ενός νέου οδηγού για όλα τα παραρτήματα του Μουσείου, οι οδηγίες ήταν αδήριτες: μόνο 40 αντικείμενα. Αυτή η ομιλία θα διερευνήσει τον προβληματισμό για την επιλογή αυτών των αντικειμένων, επισημαίνοντας παράλληλα μερικά, ίσως απροσδόκητα, παραδείγματα από αυτό το ακόμα ανέκδοτο βιβλίο, που ρίχνει νέο φως στην πεπατημένη πορεία μέσα στα Μουσεία Μπενάκη.

Ομιλητής:
Ο Γιώργης Μαγγίνης είναι ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Από το 2001 διδάσκει ιστορία βυζαντινής, ισλαμικής και κινεζικής τέχνης στο SOAS, το Courtauld Institute, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το Μουσείο Victoria and Albert κ.ά. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα πάνω στην κυπριακή προϊστορία, την ισλαμική αρχιτεκτονική και τέχνη, τις σιναϊτικές σπουδές, την κινεζική κεραμική καθώς και την ελληνική και αρμενική διασπορά. Το 2016 εξέδωσε δύο βιβλία: Mount Sinai: A History of Travellers and Pilgrims (Λονδίνο) και China Rediscovered: The Benaki Museum Collection of Chinese Ceramics (Αθήνα και Λονδίνο).

Ημέρα ομιλίας: Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Ώρα ομιλίας: 18:30 – 19:15

Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλώ επικοινωνήστε στο efstathiadi@benaki.gr .