13 Ιανουαρίου, 2019

Το Δ.Σ. των Φίλων στη Χαλκίδα.

Την Κυριακή 12/1/2019 το Δ.Σ. του Σωματείου μας επισκέφθηκε την Χαλκίδα, ύστερα από πρόσκληση του Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Ελλάδα κ. Erik Haupt.
Αφορμή ήταν η τελετή λήξης της έκθεσης «Παράλληλες συνδέσεις» Ούγγρων και Ελλήνων καλλιτεχνών στη Δημοτική Πινακοθήκη «Δ. Μυταράς», στη Χαλκίδα.
Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να ξεναγηθούμε – από ξεναγό της αρχαιολογικής υπηρεσίας – σε μερικά από τα αξιοθέατα μνημεία της πόλης. 
Κατ’ αρχήν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (τρίκλιτη, ξυλόστεγη, παλαιοχριστιανική βασιλική), όπου εξυπηρετήθηκαν διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα ανά περιόδους και στη συνέχεια στην οικία Βάϊλου (13ος – 14ος αιώνας), που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (2016), που αρχικά λειτουργούσε ως ατμόμυλος (1879), και θα στεγάσει διαχρονικά την ιστορία Εύβοιας και Σκύρου.
Ακολούθησε η μετάβαση στο Κάστρο του Καράμπαμπα (1686) και η ξενάγηση στο Μουσείο του Κάστρου.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα πήγαμε στη Δημοτική Πινακοθήκη όπου περιδιαβήκαμε την έκθεση και παρακολουθήσαμε τη τελετή λήξης της από τον Δήμαρχο της πόλης, τον Ούγγρο Πρέσβη και τους καλλιτέχνες.
Οι Φίλοι ευχαριστούμε θερμά την Ουγγρική Πρεσβεία και τον Πρέσβυ κ. Έρικ Χάουπτ (Erik Haupt) για την πρόσκληση καθώς και το Δήμαρχο της πόλης κ. Χρήστο Παγώνη για τη φιλοξενία.
Γιώργος Πισιμίσης